torstai 31. maaliskuuta 2016

A318. Pitkä ikä

Nettiuutisista luin, että Italiassa Acciarolissa asuun 300 yli satavuotiasta, joista ainakin 20% yli 110-vuotiaita. Syövät kuulemma joka aterialla anjovista ja mausteena ruuissa lähes aina rosmariinia. Jos nyt nuo ruuat suoraviivaisesti liittyvät joihinkin elämänalueisiin, niin anjovis kai heiloihin ja rosmariini - onko se ruusumeriteemalla, voisi liittyä siihen, että halutaan korkean iän tuoman kokemuksen myötä korkealle taitotasolle sopiva kuin kukkien eheys ja elämänviisaus tai naisten, ja hyvin sujuva kuin suuressa rakkaudessa ikään. Elikä positiiviseen ja toimivaan päin kannattaisi suunnistaa ja omalle taitotasolleen sopivalla tavalla myös ruuissa, joita mm syö, eikä kai tarkkaan kopioida juuri vanhuksille sopivia tyylivalintoja ym iän ja kokemuksen tuomaa, kuhunkin henkilöön sovitettua.

keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

A317. Lääketieteen alojen heikko ilmapiiri

"Niin, tuo kodin ja elämän tunnelma kärsii kontakteista sairaanhoitoon.
Se on samantapaista ilmapiirin huonoutta kuin jos itse sairastaisi,
mutten nyt ole sairas, joten ilmapiiri tulee sairaanhoitajilta,
lääkäreiltä yms, heiltäkö se on tavallisestikin? Kielii huonosta
tasosta mutta toisaalta tavattoman rankka ammatti juuri tuossa
mielessä, kun näkee paljon sairaita siinä.
Jotenkin ajattelen että sairaudet pitäisi parantaa niin että ihminen
itse löytää itsestään terveyden, kehon viisauden jne. Ei siis niin
että laitetaan aine kuinkeitokseen vaan vähän niin kuin kauan
istuttuaan selkänsä oikaisisi, löytäisi itse itsestään täyden
terveyden. Eheyden kautta tuon ehkä oppisi, ja voisi opettaa ajan
myötä muillekin. Siinä mielessä terveistä elämäntavoista
kirjoittaminen on olennaista."

torstai 17. maaliskuuta 2016

A316. Endometrioosi ja moraali

Endometrioosi eli kohdun limakalvojen pesäkesirottumatauti tuo kuvauksena mieleen tropiikista tms kotoisin olevat pahat naiset, jotka ovat toisaalta möhöjä ja toisin kohdin ihan kuivia ja niuvoja, kuin tropiikki ja viilennetyt sisätilat, kuin pahan ihmisen mässäilytaipumus ja vastapainona liioiteltu kuri. Moiseen auttaisi varmaankin terveen tasapainon löytäminen jostakin ääripäiden väliltä, mikä lähinnä tarkoittaisi tervettä järkeä, tervehenkisyyttä ja perusosaamista kannattavuusperusteisen moraalin saralta, siis mm kokonaiskuvallisuutta kannattavuuskysymyksissä, mikä luultavasti muuttaisi mielipiteitä roimasti ja sen kuuluisi muuttaa linjauksia vastaavasti, mikä pitäisi urakaksi ottaa. Siis: ei ihan niin möhö ja kuivan sijasta kunnollinen järki, jota myös käytännössä kunnioittaa.

* * *
Jos tuo kuiva ja toisin osin möhö muistuttaa jonkun mielestä sitä, millaisia miehet ovat, niin miesten osalta kuivuus kai on tauti ja möhöys voi olla onnen piirre, ei siis liiallista kuten tropiikissa, missä ylilyönnin lämpimään päin aiheuttavat viilennetyt sisätilat viilentäytymismahdollisuutena (jotka myös poistavat ennakoinnin tarvetta, siis kokonaiskuvallisuutta ja sään kanssa toimeentulemisen tarvetta, mikä yleensä on tervehenkinen, kovin hyödyllinen tasapainoilutaito.
Jos jää tuota pohtimaan, niin tuontapainen syy voisi olla siihen, jos miehet ovat hedelmättömiä siinä mielessä, etteivät voi tulla raskaiksi ja synnyttää. Poikalapsi tai poikavauva, kenties poikasikiö kai keskittyy sosiaalisten vaateiden täyttämiseen, mikä on jossakin kropan sivuilla elekielessä? Mahan huolehtii jotenkin, mutta mahan reunoilta jää huolehtimatta, jolloin ei voi olla keskeltä ihan eheä ja siksi hedelmällinen kuten tyttö ja nainen. Elikkä tervehenkisyyden lisääminen perusvalinnoissa roimasti parantaisi noita ongelmia, mitä sitten lienevätkään.

maanantai 7. maaliskuuta 2016

A315. Koiran hammaskivi ja että kaikki menikin hyvin

Japaninpystykorvilla on taipumusta hammaskiveen, mikä on rodun ongelma. Minunkin japaninpystykorvallani on jonkin verran hammaskiveä mutta myös taju siitä, millaisilla koirilla ei ole ollenkaan hammaskiveä ja miltä liukenee kaikki hammaskivi pois, jos sitä sattuu olemaan. Olen kehottanut sitä matkimaan noita koiria. Niillä tuntuu olevan huojentunut olo omista edesottamuksistaan: että kaikki menikin hyvin, muidenkin kannalta hyvin, hyvää elämää yhteisöön tuoden, konkreettisesti käytännössä kivasti kaikille ja myös pidemmän päälle. Sen sijaan koirilla, joilla on paljon hammaskiveä, tuntuu olevan raadollisuustaipumus: tämäkin meni huonosti ja tuo ja tuossa on vielä.
Eli moraaliaan siistimällä, kauniimmin yrittämällä voisi päästä hammaskivestä eroon.
Luulisi, että sama juttu ihmisten hammaskiven suhteen.
Kanssa jos kyse on vain asenteesta, näkökulmasta omiin tekemisiin, niin kauniit onnistumisensa ääneen lausuen, moraalin saralla onnistumisen virtaa korostaen voisi kai saada elämäänsä kaunista toimivaa näkökulmaa ja sitä kautta hammaskivettömyyttä. 
Auttaisikohan tässä huomata, että onnistumisten varaan voi rakentaa ja epäonnistumisten varaan ei, eli epäonnistumisten märehtiminen ei ole moraalin vaatimus vaan este moraalin tiellä. Toki nekin tarttee huomata muttei tuntein kiinnittyä siihen, että niin menee, vaan tuntein tulisi kiinnittyä hyviin tapoihin, onnistumisiin, hyvään ilmapiiriin, hyviin malleihin, luoda niistä uusi parempi ura arjelleen.

15.8.2016 Japaninpystykorvilla on taipumusta hammaskiveen ja niinpä kysyin koiraltani, millaisilla koirilla on hammaskiveä, niin se vastasi ilmeellään, että sellaisilla, jotka jatkuvasti tuumivat "aijai miten tää nyt meni, yritän kunnolla, miks tää menee kumminkin näin huonosti" yms ja ollenkaan hammaskiveä ei ole tervehenkisen oloisilla eheillä. Nuo ovat sellaisia piiretitä, joita tulee, kun on merkinnyt itseään paljon huonompitasoisen, tyhmemmän siis, kunnollista tekeväksi, niin silloin oma tavallinen taso vertautuu tuon mallin mukaan "kunnollisen" tekemiseen ja ihmettelee, miksi meni niin huonosti. Tervehenkinen hyvö olo ja kai hyvät hampaatkin siis, on oman täyden taitotasonsa mukaan tekevällä, siis aika paljon omin päin tekevällä, oman ymmärryksen mukaan elelevällä. 

5.3.2021  Villakoirani Banjo sanoo, että hammaskivi liittyy siihen että jotkut vaivoavat, mutta minusta vaikuttaa siltä, että se liittyy pikemminkin siihen, että jokin ei ole niin hyvin kuin olisi luullut ja niin kuin olisi pitänbyt olla. Esim. villakoirani mainitsee esimerkkinä parantamishrrastuneet japanipystykorvat, joilla iso hammaskivi takahampaassa liittyy siihen, että ne parantavat kohti jotakuta miessairaanhoitajaa, joka on taitava parnatmaan, kenties taitavin, ja tämä ei olekaan niin terve kuin pitäisi, ja niin parnataminen ei oikein onnistu. Mielestäni sillo pitäis parantaa kohti terveitä elämäntapoja,sivistystä, tervehenkisyyttä yms ja kohti itsenäisyyttä.

lauantai 5. maaliskuuta 2016

A314. Vesirokko ja sosiaalista etäisyyttä keittäjiin kannattajineen

Vesirokon oireista löytyi netistä kuvaus:
" lapsilla on yleisoireita, kuten kuumetta, ruokahaluttomuutta ja väsymystä ihottuman puhjetessa tai jo ihottumaa edeltävänä1–2 päivänä. Tyypillisesti iholle ilmestyy punoittavia ja kutisevia paukamia, jotka muuttuvat muutamassa tunnissa rakkuloiksi. Rakkulat samenevat, usein rikkoutuvat tai painuvat keskeltä kasaan ja arpeutuvat parin päivän kuluessa. Uusia rakkuloita muodostuu yleensä noin 3–4 päivän ajan"
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00550
Tuo kuume, ruokahaluttomuus ja väsymys toisi mieleen konfliktin keittäjän kanssa, jos on liian pöperömäistä ruokaa ja ehkä rasvaa lisätty liikaa - poikienko vuoksi. Pelkkään ruokapuppuun haluaisi sosiaalista etäisyyttä, kykyä kieltäytyä tehokkaasti liian raskaasta pöperöstä. Jollei sitä etäisyyttä keittäjiin kannattajineen saa, niin tuleeko rasva-allergia, puppuallergia, kovan järjen kaipuu, ryhdin kaipuu, sosiaalisen itsemääräämisoikeuden ja oman tilan kaipuu? Mihin siis auttaisi, ettei anna toisten alistaa koko elämää pöperölle. On tärkeää kuunnella omia mielipiteitään siitä, minkä verran ja minkä laista ravintoa tarvitsee ja mikä on ruuan rooli elämässä.

25.3.2019   Tuo siis kuulosti erityisesti lastentarhan keittäjän ruokakokeilulta, että kaipaavatko lapset rasvaa ja pöpöisempää ruokaa, missä etenkin rasva on ongelmana, mutta ovatko pöpötkin vääräntyyppisiä, kenties pesurättipöpöjä eivätkähyvinä pidettyjä pataruuan hauduttamisesta johtuvia tms.