maanantai 7. maaliskuuta 2016

A315. Koiran hammaskivi ja että kaikki menikin hyvin

Japaninpystykorvilla on taipumusta hammaskiveen, mikä on rodun ongelma. Minunkin japaninpystykorvallani on jonkin verran hammaskiveä mutta myös taju siitä, millaisilla koirilla ei ole ollenkaan hammaskiveä ja miltä liukenee kaikki hammaskivi pois, jos sitä sattuu olemaan. Olen kehottanut sitä matkimaan noita koiria. Niillä tuntuu olevan huojentunut olo omista edesottamuksistaan: että kaikki menikin hyvin, muidenkin kannalta hyvin, hyvää elämää yhteisöön tuoden, konkreettisesti käytännössä kivasti kaikille ja myös pidemmän päälle. Sen sijaan koirilla, joilla on paljon hammaskiveä, tuntuu olevan raadollisuustaipumus: tämäkin meni huonosti ja tuo ja tuossa on vielä.
Eli moraaliaan siistimällä, kauniimmin yrittämällä voisi päästä hammaskivestä eroon.
Luulisi, että sama juttu ihmisten hammaskiven suhteen.
Kanssa jos kyse on vain asenteesta, näkökulmasta omiin tekemisiin, niin kauniit onnistumisensa ääneen lausuen, moraalin saralla onnistumisen virtaa korostaen voisi kai saada elämäänsä kaunista toimivaa näkökulmaa ja sitä kautta hammaskivettömyyttä. 
Auttaisikohan tässä huomata, että onnistumisten varaan voi rakentaa ja epäonnistumisten varaan ei, eli epäonnistumisten märehtiminen ei ole moraalin vaatimus vaan este moraalin tiellä. Toki nekin tarttee huomata muttei tuntein kiinnittyä siihen, että niin menee, vaan tuntein tulisi kiinnittyä hyviin tapoihin, onnistumisiin, hyvään ilmapiiriin, hyviin malleihin, luoda niistä uusi parempi ura arjelleen.

15.8.2016 Japaninpystykorvilla on taipumusta hammaskiveen ja niinpä kysyin koiraltani, millaisilla koirilla on hammaskiveä, niin se vastasi ilmeellään, että sellaisilla, jotka jatkuvasti tuumivat "aijai miten tää nyt meni, yritän kunnolla, miks tää menee kumminkin näin huonosti" yms ja ollenkaan hammaskiveä ei ole tervehenkisen oloisilla eheillä. Nuo ovat sellaisia piiretitä, joita tulee, kun on merkinnyt itseään paljon huonompitasoisen, tyhmemmän siis, kunnollista tekeväksi, niin silloin oma tavallinen taso vertautuu tuon mallin mukaan "kunnollisen" tekemiseen ja ihmettelee, miksi meni niin huonosti. Tervehenkinen hyvö olo ja kai hyvät hampaatkin siis, on oman täyden taitotasonsa mukaan tekevällä, siis aika paljon omin päin tekevällä, oman ymmärryksen mukaan elelevällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti