sunnuntai 7. elokuuta 2016

A358. Aivo- tai sydäninfarktin oireiden kuvauksista

www.sydan.fi kirjoittaa:
"Näistä tunnistat infarktin
Aivoinfarktin tyypilliset oireet ovat:
• Puheen puuroutuminen tai sanojenlöytämisen vaikeus.
• Suupielen roikkuminen.
• Puutoksia näkökentässä.
• Raajan tai raajaparin äkillinen heikkous, kömpelyys tai puutuminen.
Sydäninfarktin tyypilliset oireet ovat:
• Laajalti keskirinnassa tuntuva puristava, polttava tai ahdistava kipu.
• Heijastekipuja käsivarsissa, kaulalla, leukaperissä, hartioissa, lapojen välissä tai ylävatsalla. Joskus kipu tuntuu vain näillä heijastealueilla.
• Ahdistava olo tai suoranainen hengenahdistus ja/tai kylmänhikisyys.
Liikkuminen ei helpota vaan pahentaa sydäninfarktipotilaan oloa, siksi potilas usein pyrkii kovastakin kivusta huolimatta olemaan mahdollisimman paikallaan.
Kummassakin tapauksessa soita heti 112.#"

Noissa huolestuttaa, kun kumpikaan ei vaikuta infarktin oireilta. Ekassa eli aivoinfarktin oireissa tulee mieleen vanha mies, joka pitää pullasta kahvin kanssa muttei ole niin kamalan kiinnostunut keskustelemaan sillä hetkellä, niin huomio on muualla ja ei viitsisi osallistua vaan ikään kuin löhöää ja antaa tilanteen valua käsistä, ja ei aina jaksaisi keskustella niistä samoista, ja liikkumisen hankaluus vaikuttaisi myös liittyvän siihen, että muu kiinnostaa paljon enemmän eli ne puolet toimisivat mutta toisten patistamat liikeet jäävät motivoitumattomina kömpelöiksi, samoin verenkierto katselemisen osalta voi jäädä vähemmäksi siinä, mikä ei jaksa kiinnostaa.
Sydäninfarktin oireet taas tuovat mieleen sen, kun joku mukamas ystävällinen patistaa liikaa, jolloin se tuntuu ahdistavalta, joskus hyvinkin ahdistavalta ja häiritsevältä. Heijastekivut puolestaan olisivat kai patistajalla, mistä seuraisi tavallinen väärinkäsitys. Ahdistava olo jne voisi olla joko sillä, jolla väitetään olervan sydäninfarkti ja kuuluvan hoitoon, tai sillä, joka pelkää kiinnijäämistä.
Molemmat ovat vanhojen ihmisten vaivoja, kai itse tietävät, potevatko sairauksia vai takeltelevia ihmissuhteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti