sunnuntai 14. helmikuuta 2016

A304. Haavat & hygienia ja hygienia & huijuijui

Jos on haava ja haaveen pääsee tai on pääsemäisillään pöpöjä, niin tärkeintä tietenkin on hyvä hygienia. Lisäksi voi kai tuumia (ehkä "Huh huh!"ja) "Huijuijui!", mikä käsittääkseni vähentää pöpöjen tuloa haava-alueelta muualle kehoon ja kai viilentää kehoa niillä seuduin laajalla alueella ja vähentää verenkiertoa kehon pintaosissa ja haavan luona.

En tätä nyt niin tiedä, mutta jos haavaan on päässyt pöpöjä, niin mitä jos olisi tuoreita vihreitä lehtiä, sellaisia, jotka eivät niin helposti ole pöpöisiä, mitä vaikkapa koivunlehtimielikuva minulla on, niin elelisikö niillä jotakin ihan pikkuista ötökkää, jotka jos laittaisi lahdet haavan ympärille iholle, niin korjaisivat ihoa ja kehon pöpötilannetta, jos niin kauniisti toivoisi niiden ja lehtien luonnollisuuden auttan.

Jos tulehdusta yrittää estää viileydellä, niin suomalainen suurin piirtein tietääkin, miten se vaikuttaa, mutta lämpimästä ilmastosta kotoisin oleva kai ei. Kesähelteillä ja helteiden jälkeen on pöpöjä Suomen mittapuulla paljon, lienevätkö nuo yli 25C:n päivälämpötilat ja niiden jälkeiset pari viikkoa. Talvella, vaikka sisällä on 20C-23C, ei pöpöjä juuri ole, tai siis niitä ei ole liikaa vaan elämälle hyvän verran. Pikkupakkasilla tai kylmemmässä ulkoillessa (on paleltumavaara: pidettävä keho lämpimänä!) ulkona ei ole ollenkaan pöpöjä, mikä ei ole elimistölle hyväksi vaan sisälle tullessa tarvitsee huoneilman tervettä ei-vaarallisten pöpöjen määrää. Kun lämpötila on nollassa tai vähän yli, ilmaantuvat ulos ensimmäiset pöpöt, lienevätkö linnuista ja koirankakasta, mutta tuovat paremman olon. Jo 0C-10C on häiritsevän viileää ja pöpötöntä, reipasta liikuntaa ja lämpimiä vaatteita vaativaa. Olisikohan 15C tai yli, mitä ilmanlämpötilana voi väliaikaisesti kestää, mutta tulehduksen estämiseksi olisi kai parempi, ettei keho ole kuuma välittömän haavan seudun ulkopuolella, kuin viilentää kamalasti. Jos esim. tappaisi pöpöjä pitämällä aluetta jonkin aikaa viileässä (5min?) ja sitten 20C:ssa, mutta keho itse saisi olla viileää normaalilämpöä, mikä nyt yksilölle tervettä on, ja jos haavan alue tulehtuu, niin tulehtunut seutu ympäristöineen viileänä pidetty esim. vaatteetta ja verenkierrolla viileämmäksi säädetty, ja muu keho sen verran viileä, etteivät pöpöt siinä pesi, mutta kai kumminkin niin, että pöpöt saa huomata niin osaa sitten terveellä tavalla säätää lämpötilaa ja tulehdusta. ??
Saman ilmaston puiden oksien katselu ja kenties pienempienkin vihreiden kasvien oksien rytmit ym opettavat tunnelmallaan kehon lämmönsäätelykykyä. Jollet osaa, niin voit katsella oksaa kuin taideteosta, jolla on oma tunnelmansa ja hieno tyylinsä ja ne ovat jotenkin elämänviisautta opettavia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti