sunnuntai 7. helmikuuta 2016

A296. Keuhkokuume ja luontoelementti

"Keuhkokuumeen tyypilliset oireet ovat nopeasti nouseva kuume, kylki- tai vatsakipu, uutena alkanut tai pahentunut yskä ja hengenahdistus. Poikkeuksellinen väsymys ja sairauden tunne ovat keuhkokuumeelle tyypillisiä yleisoireita, ja hyvin iäkkäillä nämä sekä sekavuus voivat olla sen ainoat oireet."
(http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00273)
Nopeasti nouseva kuume tai kuume ylipäätään viittaisi lämmönsäätelyyn. Kylmettyminen on kai yleisin keuhkokuumeen syy. Silloin haluaa kovasti olla sisällä lämpimässä, tulla äkkiä pois ulkoilemasta sisälle ja ei mennä ollenkaan enää lähiaikoina tai päivinä ulos. Se taas huonontaa elämänlaatua ja elinoloja olennaisesti. Ihminen tarvitsee ulkoilua, luontoa, liikuntaa, vaihtelua, vapautta, virikkeitä, sosiaalisia kontakteja, tervehenkistä elämänsisältöä, harrastuksiaan ym laajempaa elämänpiiriä. Niiden puuttuminen, äkillinen luopuminen niistä voi kai tuntua kylkikipuna ja huonot lähitulevaisuuden näkymät elämänlaadun kannalta vatsakipuna. Auttaisivatko esim. viherkasvit, kukat, ikkunasta näkyvä puun oksa, lämmin mukavan värinen viltti yms kivat talvivaatteet, harrastusvälineitä jossakin näkyvillä, seuraa mm. laittamassa ruokaa, ehkä musiikkia tai radio, lemmikkieläin? Liika sisällä istuminen voi väsyttää ja jatkuessaan tuoda kipeän olon, visuaalisten virikkeiden vähyys ja elämänrytmin tapahtumattomusu tuoda sekavuutta: asioita jäsennetään muistiaineksen luomaa taustaa vasten, ei tyhjän päällä. Kanssa, jos tekemisten ja ajattelun rytmiä, rakennetta on tukenut kehon tietynlainen tavanomainen jännitys, asento ja liikkumistapa & liikkeen rytmit, niin kuumeen myötä kehon lihäsjännitykset ja rytmit muuttuvat ja niin tavanomaisen perspektiivin tavoittaminen voi olla hankalaa kuumeiselle, joka ei muutenkaan juuri silloin elä tavallista arkeaan vaan on keskittynyt sairastamiseen, paranemiseen ja paremman olon tavoitteluun, ehkä lähipäivien järjestelyjen vaihtamiseen yms. Kanssa jos sisällä olemisen pakko on epämiellyttävä, niin se aiheuttaa yleensä joidenkin aiheiden kaihtamista, mikä voi tehdä katkoja ja hyppyjä ajatuskulkuihin ja tekemisiin.

9.11.2018   Joskeuhkokuumeessaliman kertyminen henkitorveen niin paljon,ettei pysty hengittämään,on se syy, miksi keuhkokuumeeseen voi kuolla, niin onkohan limanerityksen syynä se,että kylmä tai viileä ilma on liian antiseptistä, tuleeliiaksi ikään kuin iholle,kun taas oikeasti ihonpinnan tulisi olla niin lämmin,että lämmittää ilman siinä vieressä ja onainakiniho ja usein ilma siinä lähellä terveen pöpöistä. Niin auttaisikohan limaneritystä vähentävästi,jos menisi keittiöön ja laittaisi ruokaa tai istuisi lämpimän ruokalautasen äärellä, vaikkei söisikään. Laittaisi vaikka pataa, sehän saa hautua lämpimänä pitkään, jos tarvitaan.Syödä ei ole kaipakko, tai voi syödä lusikallisen kerrallaan, jos haluaa.Keittiöön ei saisi tulla tautipöpöjä yhtään, joten parempi olisi jokin muu lämmin paikka, missä sairas saa olla ja minne voi ottaa vilttiin käärityn lämpimän/kuuman ruoka-astian, jossa vain kansi vähän raollaan tms.

16.10.2019   Tuuleta huone kuivaksi, ts kunnes ilma lakkaa olemasta viileän kosteaa, niin ilma lämpenee helpommin.

4.4.2020   Noudata tavallisia vilustumisen hoito-ohjeita, mm lämpimät vaatteet, jotka peittävät ranteet kämmeneen asti ja nilkat ja rintakehän kaulan tienoon. Vaatteiden kuuluisi olla sen verran väljät, että niiden alle mahtuu lämpimän ilman kerros.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti