keskiviikko 3. helmikuuta 2016

A282. Pahuus ja "Elä ja...", itsekkyys, tervehenkisyys, kokonaiskuvat & aihepiirien taju

Jos ihmisluonto on sama kuin terveet elämäntavat, on se hyvän ja pahan kannalta aika neutraalia: sekä kovan maailman kestävää että yhteisen tulevaisuuden hyvälle tolalle huolehtivaa. Oikein jäsentäen voisi siis ihmisen toiminnan nähdä tervehenkisen elämäntavan osasista koostuvana ja siinä mielessä moraalisesti ok:na. Mutta jos tekee isoja ajatusvirheitä tai rajaa vaikutusalueet väärin, niin lopputulosvoi olla paha. Vaikutusalueiden rajaamisessa hyvä ohje on "Elä ja anna toisten elää!", mikä myös jättää yksilölle niin paljon elintilaa, että pahanteon tarve elintilan saamiseksi jää vähäiseksi. Terve järki ja kokonaiskuvat tarvitaan siinä avuksi.
Jos jonkun vaikutus on ihan pielessä, on hän usein eri aihepiirissä kuin mistä oikeasti on kiinnostunut ja usein eri kokoluokassa myös. On tavallista, että hän on väittänyt olevansa kaikin tavoin hieno ja kelvollinen vaikka mihin ja joutunut sitten niihin ja se onkin ollut toisten haave-elämää eikä hänen omia juttujaan, jotka puolestaan olisivat löytyneet erikoistumalla niihin, mitä muut eivät olisi pitäneet hienona, kiinnostavana tai arvostettavanakaan, mutta mikä yksilölle olisi kai ollut sitä haave-elämää.
Helpoiten saa kaiken kohdalleen, kun on tervehenkinen. Se on se ikiaikainen ratkaisu kaikkeen. Ja itsekkyys on osa sitä, mutta nuo vaikutusalueiden rajat muisten.

http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti