tiistai 26. tammikuuta 2016

A268. "Phyi!"-olo ja vikkelästi sisälle lämpimään & lämpimämmin ylle

Lämmittelyohjeits http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html

"3. Jos on liian kylmä, menee kankeaksi ja äkäiseksi tyyliin "Mä en kestä!" ja tyhmentyy paljon, koska perustarpeet ovat tyydyttämättä, siis lämmöntarve, mikä usein tuntuu nälän tapaan mutta hoituu lämpimässä oleskelulla 10-15 min (kunnolla toipumiseen menee yli puoli tuntia) ja ehkä parilla kupillisella kuumaa. Silloin olennaisinta on mennä heti sisälle lämpimään, tajuta, että henkesi riippuu siitä, se on ainut päämäärä sosiaalisen toimeentulevuuden ja yhteiskuntakelpoisuuden lisäksi, vaikka matkaa olisi vain 20 metriä. Muista, että eteisessä ja kerrostalon rapun alaosissa voi olla kylmä, mutta ylempänä ja käytössä olevissa asuintiloissa on kunnolla lämmin.
Jos olet ulkomaalainen, näin käy ehkä jo sisätiloissa, jos on hiukan viileää. Silloin laita heti kuivat paksut villasukat jalkaan, teevesi tulelle, etsi jostakin paksu pitkähihainen villapaita ja vaihda lämpimät kalsarit tai paksut sukkahousut paksujen housujen alle. Juo pari tai muutama kupillinen kuumaa, syö ehkä voileipää tai lämmin ateria. Suunnittele illaksi saunaa, lämpene siellä läpikotaisin ja varo vilustumasta saunan jälkeen, pue esim. villatakki, villasukat, juo teetä ja syökää perhepiirissä jotakin (esim. karjalanpiirakkaa) sen kanssa."

"16. Jos olet ulkona kylmässä tai kehosi on ainakin osittain viileä, niin jos sinulla jossakin kohden on olo että phyii, niin se tarkoittaa, että siltä kohden on liian kylmää kehollesi, esim. pakkanen etäällä pidettävän kylmä tai keho siltä kohden niin viilennyt, ettet siltä osin pysty tekemään muuta kuin vaalimaan kehosi lämpimyyttä. Se ei siis ole sosiaalinen phyi vaan kehosi kehotus sinulle ettet olisi siltä osin sosiaalinen tai paljoa muutakaan vaan vain yksinomaa äkkiä huolehtisit kehosi lämpimämmäksi. Se edellyttää, että pidättäydyt pois muista tekemisistä, esim. sosiaalisuudesta ja edustamisesta, ja keskität voimasi lämmittelyyn. Vertaa tätä painavan laukun raahaamiseen: sekin on rasite kehollesi ja estää tekemästä muuta samanaikaisesti, vaikka jättääkin sosiaalisuuden mahdolliseksi. Joillakin tällainen phyi olo on tavanomainen, mikä kai useimmiten johtuu riittämättömästä pukeutumisesta tai rauhallisesta oleskelusta viileässä. Pakkasessa, kun se alkaa käydä voimille ja täytyy mennä heti sisälle lämmittelemään, saattaa tulla phyi olo pakkasta kohtaan ja ihon luona.
Kylmä ja pakkanen, viileäkin, voivat vaurioittaa kehoa, mutta yleensä ne eivät tuota vahvoja varoittavia tuntemuksia, vaan viilentyä voi huomaamattaan yllättävän paljon ja silloin on lämmiteltävä sisällä huolella pitkään ja syötävä ja juotava lämmintä.
Jos lämmin pukeutuminen ei suju, niin huomaa, että se on opeteltava kiinnittäen huomiota lähes yksinomaa siihen, mikä pitää sinut lämpimänä milloinkin ja mitkä jutut taas viilentävät. Eli ei riitä pukea tietyt vaatekappaleet, sillä hihojen pituudella, vaatteen väljyydellä, materiaalilla ja liikkumistavallasi sekä lämmöntuotannollasi on väliä, samoin mielentilalla (pois vetäytyvä vai rempseä) ja tekemisillä, rytmillä yms. eli on vain flunnsaisen tapaan käperryttävä lämpimään ja herkästi huomattava, jos jossakin jää jokin kohta viileäksi, esim. ranteet on tärkeää pitää lämpiminä. Kehitettävä oma havaintokyky lämpimänä pysymisestä!"

"17. Ulkoillessa pakkanen tuntuu samaan tapaan kuin nälkä, jos kroppa on kylmennyt niin, että tarvitsisi mennä sisälle lämmittelemään. 10-15 minuuttia lämpimässä villasukat jalassa sisävaatteissa, ehkä viltti jalkojen ympärillä (jos lattian luona on kylmä), pari kupillista kuumaa juoden lämmittää kehon ja se tuntuu vähän niin kuin lämmin ateria: poistaa ruuan tarpeen ja nälkää muistuttavan tunteen, joka itse asiassa oli lämmöntarvetta. Jos siis haluaa aterian, sitä kannattaa ryhtyä laittamaan vasta varttitunti lämpimään tulon jälkeen, jottei vahingossa syö, vaikkei oikeasti ole nälkä, ja lihoa. Ulkona pakkasessa pakkanen kai tuntuu kehon viilennyttyä mahan tienoilla nälän tapaisena rankkuutena ja nälkä jäsenissä jonkinlaisena heikkona kaipuuna tai samaan tapaan kuin ravintoaineiden tarve, esim. vitamiinien, joita niitäkään ei sovi unohtaa talvella."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti