tiistai 26. tammikuuta 2016

A266. Pistelevä tunne ja energiavarantojen täydentäminen

Jos on joskus pistelevä tunne ihossa ja ihon alla tai ilmassa ympärillä, niin se on energianpuutetta, ihan niin kuin väsymys ja sumentunut näkö, kenties huimaaminen. Samaa kuin kylmäävä tunne viileällä tai kylmällä säällä, kun vahingossa vetää ihosta sisäänpäin kylmää sen sijaan, että yrittäisi pitää kehon pintaa myöten lämpimänä. Eli lepo, etenkin vapaa-aika, terveellinen kyllin tuhti ruoka, vähemmän rasittava seura, vähemmän rasittavat olosuhteet ja tervehenkinen elämä sekä positiiviset tervehenkiset ihmiskohtaamiset auttavat, tuovat energiavarantoja. Mutta tilanne on siis sama kuin päivän lopulla: lepo auttaa muttei niin paljoa, että kestäisi rasitusta uudelleen kovinkaan paljon. Toisena päivänä hyväntuulisena tervehenkisenä, kyllin syöneenä ja viisaampana voi jaksaa paremmin, mutta pikemminkin niin, että ohittaa tilanteet kuin että menisi niihin suoraan pläts ja jäisi siihen ikävän keskelle kuin lätäkköön seisoa tollottamaan. Keksi siis mukavampi vaihtoehto, jokin tervehenkinen ja positiivinen.

Lainaus vuodenaikakirjoituksestani syksyn kohdalta:
"Kylmääminen on eri juttu kuin tunne, että on viileää tai kylmää. KUn kehon pintaosia kylmää, liittyy se verenkiertoon, verisuonet ovat kehon pintaosissa supistuneet, osin kai ajatusten seurauksena, ja siksi on vähäverinen ankea olo, ja siihen auttaa reipas liikkuminen ja rempseämpi toimelias tyyli sekä aterioiden huolehtiminen. Sen sijaan tunne, että on kylmää tai viileää, kertoo kehon lämpötilasta ja ympäristön lämpötilasta ja se on tervettä havaintokykyisyyttä ja silloin usein tarvitaan lämpimämmät vaatteet plus muuta lämmittelyä.
Kylmää kroppaa, jos sanoo "hytshj ku kylmä". Jos sen sijaan menee vaan pokkana "humphf humphf humphf reippaasti vaan, niin ei tule kylmä" niin pysyy paljon lämpimämpänä, ainakin jos välttää tuulisia paikkoja tarkkaan ja laittaa kädet ennemmin hihojen sisään tai taskuun ja hupun päähän kuin jäähtyy niin että palelee. Pian tarvitset hanskat ja pipon."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti