tiistai 19. tammikuuta 2016

A253. Unenpuute ja uni & tunteidenmukaisuus

Jos valvoo ihan liian myöhään tai jos nukkuu ihan liian vähän, elimistö ja mieli jäävät kaipaamaan lisää unta ja olisi paras nukkua tarpeekseen vaikka olisi väärä aika päivästä.
Jollei täyteen yöuneen ole mahdollisuutta, olisi hyvä nukkua tai edes levätä niin paljon kuin voi mutta edes 5min kertoen elimistölleen ja mielelleen, että lepään nyt syvään ja hyvin tämän niin ja niin pitkän ajan, jotta jaksan myöhemmin paremmin, onnettomuusriskeittä.
Jos on unenpuutetta, niin jotkut urautuvat ja reaktiot hidastuvat. Uni toisi rentoutuksen ja niin oikein tunteidenmukainen rentoutuminen - kuin käpertyisi nukkumaan oikein mukavaan asentoon - nauttimaan olosta, vapaudesta olla tunteidenmukainen, näkymän aistimuksista, tunnelma-aistimuksista ja tuntevammasta tavasta elää, tavallaan tuo lepoa samalla kun on hereillä, ja niin oikein tunteva ja rento voi tuolla tavalla valvoa pidempään ja tarvita vähemmän unta. Tämä on siis terve tapa elää ja siksi vähemmän rasittava ja enemmän virkistävä, lepoa tuova, eikä unenpuutekikka.
Tästä päättelisin, että australialaiset kenties selviävät hyvin vähällä unella. Aasialaisilla taas puolestaan on paljon liian huonosti tai ihan liian vähän nukkuneiden puutteita.

18.2.2017  Univelka ja lyhyet nokoset syvään leväten
Jos on paljon univelkaa tai väsymystä, muttei mahdollisuutta levätä pitkään, niin olisi hyvä aluksi levätä noin 5 min (5-15min) syvässä horteessa liikkumatta, hengittäen vain tyynesti, antaen kehonsa levätä syvään ja mielensä levätä syvästi myös etenkin niiltä osin, miltä unta on jäänyt puuttumaan. Sitten avata silmät ja katsella vain maisemaa päivänvalon ajan tapaan, säätyen toimeliaisuuteen valoisassa maisemassa.
Jos on mahdollisuus levätä lisäksi 15min- 1,5 tuntia, niin nukkuisi rennosti virvoittaen aamu-uneliaan tavalla, keholle ja mielelle hyvällä tavalla. Ja heräisi sitten taas toimeliaisuuden keskelle.
Sitten kun on hyvä uni löytynyt, niin voi nukkua niin kuin hyvää tekee, jos siis on tarpeeksi aikaa nukkumiseen.
Hyvä yöuni ja se, että on levännyt kyllin hyvin, ovat kovin tärkeitä. Niitä sanotaan yhdeksi pitkän iän ja terveyden salaisuuksista.

4.4.2017   Jos on kovin väsynyt, ihan krooninen unenpuute kai, niin että pelkää vajoavansa liian syvään uneen tai horteeseen ja kuolevansa, jos nukkuu, tms, niin voi levätä niin, että osa ihmisestä valvoo elävöittävän tiedostavalla tavalla ja osa nukkuu pahimmat univelat pois. Ensin tarvitaan elävöittävä tiedostavuus, vähän niin kuin rukous tai luonnon helmassa ja hyvä tahto, terveet elämäntavat yms. Parhaiten levänneet osat mielestä, sellaisena alueena kuin mikä takaa valveilla pysymisen ja lepäämisen yhtä aikaa, valvovat elävöittävän tiedostavassa tilassa ja vaalivat väsyneimpien kohtien  unta kuin peittelisivät yms, antaen niille tilaa kuin omaa elämäänsä aloittelevalla teinillä niiltä osin kuin saa olla ihan vapaasti. Aluksi antaa niiden levätä hyvällä tavalla syvästi virkistyen 5-8 min, sitten herättää nekin ja tekee tilannekatsauksen, että miten paljon millaistakin unta mikin osa tarvitsee ja voivatko ne nukkua vajoamatta vaarallisen syvään horteeseen. Ihan vain horre ei virkistä yhtä hyvin kuin hyvällä tavalla lepääminen, siksi vaaliva valvova puoli elävöittää ja koettaa etsiä kehon ja mielen osille hyvää vapaata asentoa ja tilaa olla ja levätä hyvällä tavalla, syvään virkistyen.

13.8.2017   Arvaisin, että jos on jotenkin sairas tai sairas olo, niin tuo
viimeinin kikka ei toimi yhtä helposti kuin tavallisesti,ja niin
sitävoisi kokeilla istuallaan valot päällä huoneessa, jotta
hereilläpysymisen puoli on autettu, ja keholla antaisi olla
vapautuneet ilmeikkäät liikkeet, ei-kaavamaiset vaan elämää elävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti